Enkele tips voor de kleuteronderwijzers!

Als kleuteronderwijzer kan je deze 7 tips aan ouders meedelen. Ben je zelf ouder van een peuter/kleuter? Onder de tips vind je wat meer uitleg om het thuis vol te houden.

Niets zo aanstekelijk als de gierende lach van een peuter of kleuter. Maar welke adviezen kan je als ouder, of kleuteronderwijzer best hanteren om dat ook zo te houden?! In wat volgt, geven we alvast enkele tips mee uit de educatieve trukendoos.

Als kleuteronderwijzer kan je deze 7 tips aan ouders meedelen. Ben je zelf ouder van een peuter/kleuter? Onder de tips vind je wat meer uitleg om het thuis vol te houden. Veel succes!


1. Installeer thuis de nodige structuur: werk met een dagschema en ritueeltjes.

“Structuur”, Het lijkt wel het toverwoord van de eeuw. Dagschema’s zijn er ondertussen in overvloed. Ook Katleen Amant werkte een dagritmekaart uit die gratis te downloaden is op https://www.amant.be/gratisdownloads . Ze noemt het zelf “Hoe overleef ik mijn kleuter terwijl ik thuis werk ?”. Veelbelovend, niet ?


2. Probeer zaken die jullie gewoonlijk doen te behouden (deze moeten uiteraard overeenstemmen met de genomen maatregelen van de overheid) of creëer nieuwe gewoontes.

Voor wie thuis werkt, is dit het ideale moment om nieuwe gewoontes te creëren. Waarom niet eens kinderyoga proberen? Juf Sanne deed alvast een aanzet en werkte dit ‘gooi en beweeg’-spel uit. https://www.jufsanne.com/wp-content/uploads/2018/03/gooienbeweeg_jufsanne02.pdf.


3. Maak je kind ’s ochtends op het gekende uur wakker en stop hem/haar ’s avonds op het ‘normale’ uur in bed. Volg het gekende avondritueel, iedere dag op hetzelfde uur.

Het avondritueel… Een activiteit die wel eens meer energie durft te vragen dan wat je nog bezit. Als ouder even geen energie meer? Speel eens een ingesproken voorleesboek af. www.wepboek.nl heeft een heel assortiment voor je klaar.


4. Neem ook voor jezelf als ouder even de tijd om uit te blazen, want rust werkt aanstekelijk.

Spreek indien mogelijk met je partner af, blijf wat langer onder de douche staan, leg dat boek dat je al lang wou lezen in het kleinste kamertje en blijf daar wat langer zitten, … Vraag familieleden of vrienden of ze via de webcam poppenkast willen spelen, een boekje willen voorlezen, …


5. Onderhoud sociale contacten via de verschillende beschikbare media (telefoon, internet, …)

Iedereen kent Skype, maar wist je ook dat je via Teams sociale contacten kan onderhouden en zelf documenten kan delen? Dus, zin in een E-pero, of zin in een spel vanavond? Maak je eigen Teams-account (gratis via je office 365-account d.m.v. je brucity.education adres ! )


6. Geef voldoende en aangepaste informatie aan je kinderen over deze uitzonderlijke situatie.

Naast de info geboden door de VRT (zie https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/13/hoe-praat-je-met-kinderen-over-het-nieuwe-coronavirus/ ), kan je ook het filmpje van Eline Claeys (thuisbegeleidster voor kinderen met autisme) bekijken op klasse via volgende link: https://www.klascement.net/video/102608/de-coronas-op-gezinsvakantie-filmpje-voor-jonge-kinderen/?previous.


7. En tot slot, naast tip 4 misschien wel de belangrijkste:

Neem de dingen niet te nauw. Structuur, thuiswerken, orde, allemaal goed en wel. Maar wat vooral primeert is het mentale welzijn van jezelf en je kind. Roei met de riemen die je hebt, heb lief en train jezelf in vertragen.


Tot slot nog dit:

1

2

Bron: https://www.amant.be/gratisdownloads 

Créé le 25/03/2020 (modifié le 26/03/2020)