Anke Vos, leerkracht in de basisschool De Droomboom en atlete

Anke Vos, leerkracht in de basisschool De Droomboom, heeft deze zomer drie medailles op het EK skeeleren in Oostende behaald.

We zijn hier samen voor uw prachtprestatie van deze zomer in Oostende. Drie medailles op het Europese kampioenschap skeeleren! Goud in de aflossingswedstrijd over 3 kilometer, zilver op het nieuwe onderdeel 500 meter sprint team en brons op de 500 meter sprint. Was het voor u een totale verrassing of ging u met veel zelfvertrouwen dat EK in?

Het zelfvertrouwen zat goed. Ik voelde dat ik de vorm had, maar om drie medailles mee naar huis te nemen was wel speciaal en uitzonderlijk. Dit had ik niet verwacht.

Hoe wordt skeeleren in de volksmond genoemd. Is er daar een andere benaming voor?

Men spreekt ook vaak van rolschaatsen.

In 2017 heeft u op het EK in Portugal ook al goud behaald?

Ja klopt inderdaad. In de 5 km ploegenkoers behaalde ik samen met Sandrine Tas en Stien Vanhoutte goud. Dezelfde ploeg als in de aflossingswedstrijd van dit jaar.

Anke Vos, leerkracht in de basisschool De Droomboom en atlete

Wie bent u? Vertel eens iets over uzelf?

Ik ben Anke Vos. Ik woon in Eppegem. Ik sta in het onderwijs als leerkracht Zorg in het 2de leerjaar, 1ste kleuterklas en peuterklas in de basisschool De Droomboom. Vorig jaar werkte ik hier voor enkele uurtjes, maar sinds dit jaar sta ik hier voltijds in de zorg.

Waar hebt u skeeleren geleerd? Hoelang bent u hier al mee bezig?

Ik was 5 jaar toen ik hiermee ben begonnen. Mijn zus deed dit al en het was vooral door haar dat ik aan skeeleren ben begonnen. Het voordeel was en is nog altijd dat de club op 2 minuten van mijn huis ligt. Tot de dag van vandaag heb ik altijd geskeelerd.

In 2008 heb ik voor het eerst aan een EK deelgenomen. Ik heb nu toch al enkele keren meegedaan aan een kampioenschap. Op de leeftijd van 25 à 26 jaar ben je normaal op de top van je kunnen, maar ik ken ook mensen die op hun 30ste nog hoge toppen scheren.

Traint u veel? Hoeveel keer per week?

Nu is het iets minder, maar vorig jaar was het dagelijks en soms zelfs tot 2 keer per dag. De trainingen waren zeer gevarieerd. Naast het skeeleren, deed ik ook aan krachttraining en fietsen voor de uithouding.

Hoe professioneel moeten we ons dit eigenlijk voorstellen?

Skeeleren is in het algemeen niet zo bekend. Het krijgt weinig media-aandacht en geld is er niet mee gemoeid. Dit moet je vooral voor het plezier en als hobby doen.

Bart Swings en Sandrine Tas worden als toppers in België gezien. Hoe hoog schat u uzelf in?

Ik denk dat ik ook wel bij de top in België behoor, maar het klopt dat we in België en Europa dichter bij de top komen. Dit merk je aan de prestaties op de kampioenschappen. Bart Swings en Sandrine Tas horen bij de wereldtop.

Probeert u dit te integreren in uw werk als leerkracht? Bent u bv. al gaan skeeleren met de leerlingen?

Nee dit heb ik nog niet gedaan, maar het kan nog komen (lach).

Anke Vos, leerkracht in de basisschool De Droomboom en atlete

Hoe ziet u de toekomst? Wat zijn uw doelstellingen bij het skeeleren?

Nu ben ik voltijds aan het werken en is het moeilijk om me daar volledig op te focussen. Ik probeer daarnaast nog wel te trainen en in vorm te blijven.
Ik stel mijn doelen niet te hoog, maar we zullen zien wat de toekomst brengt en hoe ver ik zal geraken. Om dit jaar te overklassen zal moeilijk zijn. Ik zal zien hoe de Europacups, de voorbereidende wedstrijden voor het EK, zullen verlopen en hoe mijn vorm op dat moment zal zijn, om nadien nog eens alles te geven op een EK en wie weet een WK.

Startdatum: 26/10/18

Créé le 26/10/2018 (modifié le 18/11/2019)
Anke Vos, leerkracht in de basisschool De Droomboom en atlete